Nacinam piersi kurczaka i nadziewam prostymi składnikami. To przepis na szybki i smaczny obiad
Filet z piersi kurczaka to delikatne i dość tanie mięso, które z łatwością można zamienić na różne dania. Można z niego zrobić kotlety, smażyć go na patelni z warzywami, nadziewać różnymi farszami (wyśmienicie smakuje m.in. filet z kurczaka nadziewany pastą paprykową), piec lub grillowań. Doskonale też nadaje się na farsze do przekąsek, a także do duszenia. Jak widać, możliwości tego mięsa są naprawdę ogromne. Dziś zrobimy z niego szybki, pyszny obiad w sam raz na letni dzień.
W jaki sposób naciąć pierś kurczaka?
Pierś kurczaka można naciąć na trzy sposoby.
- Pierwszy polega na wykonaniu w niej trzech-czterech dość płytkich nacięć, mniej więcej do połowy. W nacięcia te można wkładać plastry np. boczku, pomidora, sera. Po upieczeniu powstanie bardzo efektowne danie przypominające trochę ziemniaki Hasselback.
- Pierś kurczaka można też zamienić w kieszonkę. I da się to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy przewiduje nacięcie piersi na krótszym, grubszym odcinku. Nóż wbijamy jednak głęboko, by powstała duża kieszonka. Można napełnić ją nawet nieco rzadszym farszem, bo po spięciu wykałaczką, powinien on pozostać w środku.
- Można też zrobić kieszonki, nacinając pierś kurczaka wzdłuż jednego, dłuższego boku. Tu jako nadzienie lepiej użyć bardziej zwartego farszu lub plasterków składników. Potrawa ta bardzo ładnie prezentuje się na talerzu.
Przepis na piersi kurczaka z lekkim farszem
To danie z piersi kurczaka nie tylko doskonale smakuje, ale też apetycznie wygląda. Farsz jest lekki, wprost idealny na lato. Przy potrawie mało jest pracy, a piecze się tylko 30 minut.
Przepis: Kieszonki z piersi kurczaka z prostym farszem
Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą, pomidorem i bazylią
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- suszona bazylia
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 125 g białej mozzarelli w kulce
- 2 pomidory
- 2 gałązki świeżej bazylii
Sposób przygotowania
- Przygotowanie piersi kurczakaPiersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdą natnij dość głęboko wzdłuż jednego, dłuższego boku. Mięso natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku i oliwą, oprósz solą, pieprzem i bazylią. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Nadziewanie i pieczenie kurczakaPomidory umyj, pokrój w grubsze plasterki. Mozzarellę pokrój w plasterki. Gałązki bazylii opłucz, osusz, oberwij listki. Każdą kieszonkę napełnij kilkoma listkami bazylii, 2-3 plasterkami pomidora i mozzarelli. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Inne pomysły na farsz do piersi kurczaka
Farsz do piersi kurczaka można też zrobić z nieco innych składników. Jeśli nie macie listków bazylii, możecie je zastąpić liśćmi szpinaku lub posmarować wnętrze kieszonki bazyliowym pesto. Miejsce pomidora mogą zająć plasterki cukinii czy talarki cebuli. Zamiast białej mozzarelli możecie użyć plastrów żółtego sera, plasterków sera z niebieską pleśnią czy sera feta. W dwóch ostatnich przypadkach smak farszu będzie jednak nieco ostrzejszy.